Veritabanı Uzmanlığı (MCDBA)

Veritabani Uzmanligi Nedir?

Günümüzde veri tabani sistemleri, bankaciliktan otomotiv sanayisine, saglik bilgi sistemlerinden sirket yönetimine, iletisim sistemlerinden hava tasimaciligina kadar genis bir yelpazede kullanilan bilgisayar sistemlerinin veri alt yapisini olusturmaktadir. Veri tabani fiziksel olarak bilgileri tutarken mantiksal bir hiyerarsiye de sahiptir. Veri tabani sistemlerinin kurulmasi, konfigürasyonun yapilmasi, tasarlanmasi, sorgulanmasi ve güvenliginin saglanmasi karmasik bir hal almistir. Bu baglamda veri tabani yöneticiligi ve veri tabani programciligi kavramlari ortaya çikmistir. Veri tabani yöneticiligi, veri tabani sistemlerinin kurulmasi, konfigürasyonu ve güvenligi ile ilgili isleri yaparken; veri tabani programciligi ise veri tabaninin mantiksal tasarimi ve sorgulanmasi isleri ile üstlenmistir.

Veritabani Uzmani Neler Yapar?

Bir veri tabani yöneticisi mantiksal data modelleme, fiziksel veri tabani dizayni çikarma, fiziksel olarak veri tabani olusturma, Transact-SQL kullanarak sorgu yazma, Microsoft SQL Server kurulumu ve konfigürasyonu, güvenlik yönetimi ve konfigürasyonu, veri tabani yönetimi ve bakimi, veri tabani denetleme ve optimize etme islerini üstlenir.

Nasil Veritabani Uzmani Olunur?

MCITP-Database Administrator adayinin geçmesi gereken 2 sinav vardir.
Bunlar 70-432 ve 70-450 dir.

Ders Içerigi

  1. SQL Server nedir? (SQL Server nedir?, SQL Server entegrasyonu, SQL Server veritabanlari, SQL Server güvenligi, SQL Server ile çalismak)
  2. SQL Server kurulumunu planlamak (Donanim gereklilikleri, Yazilim gereklilikleri, SQL Server kurulum yöntemleri, Kurulumu dogrulamak, SQL Server Enterprise Manager’i ayarlamak, Sorun çözme
  3. Veritabanlarini yönetmek ( Data yapilarina giris, Veritabanlari olusturmak ve yönetmek, Veritabani ve Log dosyalarini yerlestirmek, Filegroup’lar kullanarak veritabanlarini optimize etmek, Kapasite planlamak, Performansta önemli noktalar)
  4. Güvenlik Yönetimi (Bir Authentication Mode olusturmak, Kullanicilara ve Rollere Login’ler atamak, Kullanicilara ve Rollere izinler atamak, SQL Server içindeki güvenligi yönetmek, Application güvenligini ayarlamak)
  5. Yönetimsel görevleri gerçeklestirmek (Yapilandirma görevleri, Rutin SQL Server yönetimsel görevleri, Rutin Bakim görevlerini otomatiklestirmek, Alert olusturmak, Job ve Operator’ler olusturmak)
  6. Veritabanlarini yedeklemek (Data kaybini önlemek, Database Recovery Model olusturmak ve degistirmek, SQL Server yedeklemesi, Veritabanlarinin ne zaman yedeginin alinmasi gerektigi, Yedekleme gerçeklestirmek, Yedekleme yöntemleri, Bir yedekleme stratejisi planlamak, Performansta önemli noktalar)
  7. Restoring Databases (SQL Server Recovery process, Preparing to Restore a Database, Restoring Backups, Restoring Databases from Different Backup Types, Restoring Damaged System Databases)
  8. SQL Server performansini gözlemlemek (Neden SQL Server’i gözlemlemek, Performans gözlemek ve ayarlamak, SQL Server’i gözlemek için araçlar, Genel Gözlem ve Ayar görevleri)
  9. Transferring Data (DTS, Import and Export Data), Introduction to Replication.

İletişim

Adres: Güzelyalı Mahallesi. Uğur Mumcu Bulvarı. Akdamar Sitesi Çukurova-Adana
Tel: 0(506) 641-3616
Fax:
Email: adana@platon.com.tr